SZÁMOMRA A BUDAPESTIEK ÉRDEKE AZ ELSŐ
A FŐVÁROS MOST JÓ IRÁNYBAN HALAD
BUDAPEST NEM FORDULHAT VISSZA

Tarlós: Mindenki szembejön az autópályán Fischer Ivánnal
A Budapesti Fesztiválzenekar a főváros anyagi kereteinek megfelelően kap majd támogatást a jövőben is, az idei hatvanmillió forintot megkapják - erről Tarlós István főpolgármester beszélt az ATV hétfői Start című műsorában.
A főpolgármester emlékeztetett, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntött a Fesztiválzenekarnak nyújtandó támogatás mértékéről. Szavai szerint éppen ő és kulturális helyettese kardoskodott amellett, hogy kapjon támogatást a Fesztiválzenekar, ugyanis - mint fogalmazott - "voltak olyan, eléggé markáns és erőltetett álláspontok, hogy ne adjunk semmit".

Tarlós István szerint "szinte úgy néz ki", mintha a Fővárosi Közgyűlés valami kötelességmulasztást követett volna el.

Tarlós a műsorban azt is elárulta, hogy egyik helyettese vetette fel a társulatnak nyújtott támogatás újragondolását.
Hangsúlyozta: annyit tudnak adni önként vállalt feladatokra, amennyi jut. Tarlós István kitért arra is, hogy ha Fesztiválzenekar olyan nehéz helyzetben lenne, akkor nem több százmilliós nyereséget könyvelne el évente és nem lenne értékpapírba fektetve több mint egymilliárd forintja.

A főpolgármester a Fesztiválzenekarnak nyújtott támogatást összehasonlította a Filmharmonikusoknak adott támogatással, amely jócskán elmarad a Fischer Iván által vezetett társulatétól.

Ha valaki nyolc százalékkal kevesebbet közpénzt kap mint korábban, az miért akarja lemondani a szereplések harminc százalékát - vetette fel a főpolgármester, aki a Magyar Narancs 2000. április 6-i számának írását idézve felidézte, hogy Fischer Iván, a zenekar vezetője ugyanilyen ügyben összeveszett Demszky Gábor akkori szabaddemokrata főpolgármesterrel.

Tarlós azt nehezményezte, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt szezonban a fővárosban csak fizetős nagyzenekari koncertet adott.

Tarlós István elmondta azt is, február 8-án volt nála Fischer Iván és jelezte neki, hogy "baj van (...) az önkéntes támogatással", és azt közölte vele, mindent meg fog tenni, hogy kapjanak támogatást, de várjanak, mert a dolog körül probléma van. Tehát nem igaz, hogy nem volt előzetes jelzés - jegyezte meg.

"Mindenki szembejön az autópályán Fischer Ivánnal" - fogalmazott a főpolgármester, aki elmondta: őket a szavazók nem azért választották meg, hogy akkora összeget adjanak a Fesztiválzenekarnak, amekkorát "a karnagy úr parancsba ad".

Arra kérdésre, hogy az elvont 200 millió forint a kultúrában marad-e, Tarlós azt felelte, hogy igen. A főpolgármester kifejezte rosszallását amiatt is, hogy a Guardian és a Times is cikkezett az esetről Fischer véleményét hangoztatva. "Megy az interneten a hivatásos gyűlölködőknek a mocskolódása, akik egyátalán nincsenek képben" - fogalmazott.

Tarlós István úgy fogalmazott, hogy Fischer Iván karnagy "nagy örömömre békülékeny hangot ütött meg, ez azt jelenti, belátta, hogy ez a helyet, ebbe belenyugodott, ezek után a hatvanmilliót persze ott fogjuk hagyni. Jövőben is annyit fogunk adni támogatásként, amennyit a keretek megengednek".

A Budapesti Fesztiválzenekar a közönséggel közös zenéléssel demonstrált szombaton a Vörösmarty téren, tiltakozva a Fővárosi Közgyűlés döntése ellen, amely 260 millióról 60 millióra csökkentette az együttes támogatását - írja az MTI. Fischer Iván szombaton azt hangoztatta a demonstráción: "szeretnénk megígérni, hogy egy kis visszaesés után nem fogjuk cserbenhagyni Budapestet". Továbbra is zenélni fogunk, találkozni fogunk - jelentette ki.
(atv.hu)

Nézze meg az interjút
.